Vliegen met kinderen

by admin

Vliegen gaat lekker snel! Het is een kinderavontuur en als je je goed voorbereid is het ook nog eens heel comfortabel.

Vliegen met kleine kinderen

Vliegen met kleintjes is goed te doen. Een groot voordeel is natuurlijk dat je voor kinderen tot 2 jaar meestal maar zo’n 10 % van de vluchtprijs betaalt. Bereid de vlucht wel zo goed mogelijk voor en geef je vervolgens over aan het vakantiegevoel.

Intercontinentaal vliegen

Of een vlucht met kleintjes zwaar is hangt gek genoeg niet altijd van de duur van de vlucht af. Belangrijker is het moment van de dag dat gevlogen wordt en de beschikbaarheid van babybedjes, zie hieronder.

Met een nachtvlucht van 10 tot 12 uur en een babybedje kan de vlucht probleemloos zijn! Zeker als je bijvoorbeeld naar Afrika vliegt en er nauwelijks tijdverschil is. Een vlucht van 6 uur overdag en zonder bedje is dan veel moeilijker.

Babybedje, grote verschillen per maatschappij

Op vluchten bínnen Europa zijn bassinets, een babybedje dat voor je neus uit de muur klapt, jammer genoeg bijna nooit aanwezig. Vraag voor de zekerheid na bij het reisbureau, of zoek op internet of er maatschappijen zijn die het tóch aanbieden. Op intercontinentale vluchten zijn er vrijwel altijd bassinets (gratis). De maten van de bedjes verschillen enorm. Meestal zijn de bedjes geschikt voor kinderen tot een half jaar (of tot een bepaald gewicht). Sommige airlines hebben bedjes voor kinderen tot 2 jaar. Zie het overzicht op deze website met kinderfaciliteiten van de verschillende luchtvaartmaatschappijen.

En vergeet niet de bassinet van tevoren bij de luchtvaartmaatschappij te reserveren! Het aantal per vliegtuig is beperkt. Probeer het al bij het boeken van de vlucht te doen en als dat niet kan moet je vroeg gaan inchecken om er eentje te bemachtigen.

Géén tussenstop!

Zoek uit of je vlucht niet tussendoor gaat stoppen, want je zult zien dat je precies in transit moet als je kind net in slaap is gevallen. Het komt steeds vaker voor dat een tussenstop niet eens officiëel vermeld wordt, dus vraag en zoek door totdat je het écht weet.

Blijf drinken!

De lucht in een vliegtuig is heel droog. Geef je kind dus extra water te drinken. Het meenemen van drank het vliegtuig in is moeilijk geworden door verscherpte veiligheidsmaatregelen. Neem voor een paar voedingen poedermelk mee (stel je hebt vertraging) en een flesje. De stewardes kan dan warm water vor je halen.

Oorpijn

Ook hiervoor is drinken goed! Door een rietje zuigen en drinken van de borst verlicht de drukverschillen die ontstaan bij stijgen en dalen van het vliegtuig. Ook op een snoepje sabbelen en gapen helpt.

Als je kind verkouden is moet je proberen het slijm op te lossen of te verdunnen door voorafgaande aan de vlucht met zout water in de neus te druppelen.

Een wat sterker alternatief voor het oplossen van het slijm is een neusspray (met xylomethazoline), maar die mag alleen op voorschrift van de arts worden gebruikt en het gebruik moet zo veel mogelijk beperkt worden. Ook zijn er drukregulerende oorpluggen van zachte siliconen te verkrijgen.

Jetlag

De vliegafstand is vaak niet het probleem, maar het tijdsverschil des te meer. Tijdens een intercontinentale vlucht passeer je meerdere tijdzones. Op dat moment blijft er van je baby’s zorgvuldig opgebouwde slaap- en eetritme natuurlijk helemaal niets over. Je kunt het vaste patroon dan beter even loslaten en je richten naar wat je kind aangeeft. Om in de gaten te houden welke tijd voor je kind geldt kan een van de twee ouders z’n horloge op de tijd van het land van vertrek laten staan. Zorg altijd dat kinderen uitgerust aan een vlucht beginnen, dan hebben ze nog wat reserves.

Om kinderen, en jezelf trouwens ook, snel in het goede ritme te krijgen moet je je meteen aanpassen aan het dagritme op de plaats van aankomst. Leg de kinderen niet tussendoor op bed (behalve voor het gewone middagslaapje). Let erop dat ze ’s avonds niet met honger of dorst naar bed gaan. Als ze ’s nachts wakker worden kun je ze het beste wat water te drinken geven en proberen of ze doorslapen door helemaal geen licht aan te doen. Desnoods door ze eventjes te laten huilen. Je kunt natuurlijk ook gewoon uit bed gaan en een uurtje met ze gaan spelen. Dan heb je alleen meer kans op herhaling in de volgende nachten. Na drie nachten is het gewone ritme meestal weer hervonden.

Als je meer dan één kind hebt is het, vooral die eerste nachten na de vlucht, belangrijk om ze in aparte ruimtes te laten slapen zodat ze elkaar niet wakker houden. Als een hotelkamer hebt is misschien een mogelijkheid om een babybedje in de badkamer te zetten.

Slaapmiddel

Sommige moeders zweren bij slaapmiddeltjes voor hun kinderen tijdens de vlucht. Uit voorzorg is het goed om een kalmerend middel bij je te hebben voor als je peuter na twaalf uur vliegen en met nog acht uur te gaan helemaal over z’n toeren raakt. Er zijn heel vriendelijke, kalmerende homeopatische middelen voor kinderen bij de apotheek verkrijgbaar. Die moeten soms lange tijd van tevoren worden ingenomen. Andere kalmeringsmiddelen kunnen alleen via de huisarts worden verkregen. Bespreek heel goed met je arts wat je wel en niet wilt.

Inpakken voor de vlucht

Zorg dat je een goed gevulde tas bij je hebt om ze bezig te houden: met het favoriete speelgoed en een heleboel kleine leuke dingen: stickerboekjes, kleurpotloden, boeken, stripboeken en hun eigen muziek of kinderverhaaltjes op een walkman. Tijdens de vlucht moet je een tas binnen handbereik hebben met eten, drinken, luiers en reservekleding voor ongelukjes en temperatuurwisselingen in het vliegtuig. Probeer je koters af en toe te laten lopen in het gangpad, al zullen de stewardessen hen snel terugfluiten. Zorg altijd dat kinderen uitgerust aan een vlucht beginnen, dan spelen en slapen ze veel beter.

Geen gedoe

Wat vliegen met een kleintje lastig kan maken is het gesjouw en gedoe eromheen. Er zijn een aantal tips om het geheel wat rustiger te doen verlopen. Zorg dat je je buggy niet meteen bij de incheckbalie inlevert, maar houdt hem bij je tot aan de ingang van het vliegtuig. Dan hoef je geen lange afstanden door luchthavens te lopen met tassen en kinderen. Vraag bij de ingang van het vliegtuig of je de buggy ook weer meteen terug kan krijgen als je uit het vliegtuig stapt. Tijdens de vlucht moet je een tas binnen handbereik hebben met eten, drinken, speelgoed en luiers. Zorg dat je van de hoognodige zaken niets uit het bagagevak hoeft te halen, want daar kun je niet altijd gemakkelijk bij komen. Daarnaast kun je nog een grote tas in het bagagevak hebben met bijvoorbeeld extra luiers, blikken melkpoeder en reservekleding. Die reservekleding kan op veel manieren van pas komen: voor temperatuurwisselingen in het vliegtuig, voor ongelukjes met omgevallen limonadeglazen en natgeplaste broeken en voor als jouw grote bagage per ongeluk niet met het vliegtuig is meegekomen.

Vliegen met grotere kinderen

Voor grotere kinderen is het natuurlijk heel belangrijk of en wat voor tv schermpjes er in het vliegtuig zitten. Kijk ook hiervoor op ons overzicht van kinderfaciliteiten per luchtvaartmaatschappij. Of informeer hiernaar van tevoren bij de airline.

Ook voor hen geldt dat het goed is om uitgerust aan de vlucht te beginnen. Dan slapen ze beter in lastige omstandigheden.

Vliegen tijdens zwangerschap. Hoe lang kun je ermee doorgaan?

Vliegen met een zwangere buik kan net zo lang als de luchtvaartmaatschappijen het toelaten. Dat wil zeggen, als je geen medische indicatie hebt waarbij vliegen wordt afgeraden. De meeste airlines nemen zwangere vrouwen niet later dan tot de 31ste, soms tot de 32ste week van de zwangerschap mee. Dit om het risico van een bevalling in het vliegtuig te minimaliseren. Wanneer je een opvallend grote buik hebt, kunnen luchtvaartmaatschappijen vragen naar je zwangerschapsverklaring, een papiertje waarop de duur van je zwangerschap vermeld staat. Veel luchtvaartmaatschappijen vragen vanaf de 30ste week om een zwangerschapsverklaring. Vraag de vroedvrouw om zo’n verklaring en zorg dat je hem bij je hebt bij het inchecken.

Als je zwanger bent heb je eerder last van opgezette benen en voeten dan normaal. Vraag een stoel met extra beenruimte, zodat je je benen af en toe kunt strekken. Maak zo vaak mogelijk een wandelingetje door het vliegtuig om de bloedsomloop te stimuleren. Bevestig de veiligheidsriem laag onder je buik rond het bekken. Drink veel tijdens de vlucht, want te veel vochtverlies kan schadelijk voor de vrucht zijn. Veel drinken en blijven bewegen zijn overigens ook essentieel om trombose te helpen voorkomen, iets waarvoor bij zwangeren een verhoogd risico bestaat. Een andere reden om veel te drinken en te bewegen is het voorkomen van constipatie, ook een typische zwangerschapskwaal.