Reispapieren

by admin

Het is even een gedoe om alles te regelen, maar heerlijk toch als het allemaal in orde is!

Reispapieren voor je vakantie met kinderen

Paspoort

Sowieso moet een kind een geldig reisdocument hebben. Dit geldt voor elk land, ongeacht de leeftijd van je kind. Voor kinderen tot 14 jaar heb je de keuze, om ze te laten bijschrijven in je eigen paspoort, of om een eigen paspoort voor ze aan te schaffen. Per 26 juni 2012 vervalt de mogelijkheid tot bijschrijven. Alle kinderen moeten dan een eigen reisdocument hebben. In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, is een kinderbijschrijving in een paspoort niet geldig en moet je kind ook op jongere leeftijd een eigen reisdocument hebben.

Bijschrijven van je kind in je paspoort

Je kunt je kinderen laten bijschrijven in één van jullie beide paspoorten op het gemeentehuis in je woonplaats. Het is ook mogelijk de bijschrijving van kinderen in de paspoorten van beide ouders te doen. Dat kan zeker nuttig zijn, bijvoorbeeld wanneer jullie op vakantie moeten opsplitsen in geval van nood. Stel dat één van de twee ouders om wat voor reden dan ook versneld per vliegtuig naar huis moet. Dan kan de ander rustig met de kinderen nakomen.

Visum

In heel veel landen van de wereld, vooral in Europa, hebben Nederlanders automatisch een toeristenvisum. Echter, er zijn uitzonderingen dus onderzoek voor elke vakantie of er een visum aan moet worden gevraagd.

Informeer hiernaar bij de reisorganisatie, of bij het consulaat/de ambassade van je vakantiebestemming. In het geval van visumplicht moeten alle gezinsleden een visum aanvragen.

Wanneer een kind meereist met een ouder met een andere achternaam, kan (er zijn geen officiële regels voor) deze ouder een verklaring van de andere ouder (met dezelfde achternaam als het kind) meenemen. In deze verklaring geeft deze ouder aan ermee in te stemmen dat het kind met de andere ouder meereist.

Reisverzekering

In veel ziektekostenverzekeringen zit tegenwoordig ook een werelddekking. Je hoeft dan voor het buitenland geen ongevallenverzekering meer af te sluiten. Check dit wel heel goed en kijk ook wat er in je ziektekostenverzekering wel en niet gedekt wordt, zoals ongevallen tijdens extreme sporten (of skiën).

Dan moet je natuurlijk nog wel een bagageverzekering afsluiten.

Kinderen kunnen vaak mee worden verzekerd op de polis van hun ouders. Maar vergeet dan niet ze bij te schrijven.

Als je meerdere keren per jaar op vakantie gaat is het soms gunstiger om een doorlopende bagageverzekering af te sluiten. Dan hoef je daar niet telkens opnieuw naar om te kijken. Vergelijk de voorwaarden.

Verder niet vergeten

De volgende zaken met je niet vergeten als je op reis gaat met je kinderen:

  • autopapieren en rijbewijzen
  • schadeformulieren
  • betaalpassen en creditcards
  • verzekeringspassen
  • lijst met adressen/telefoonnummers van thuis
  • lijst met adressen van de vakantieverblijfplaatsen
  • lijstje met toegangscodes van alle apparaten die je bij je hebt

En tot slot

Maak van alles een kopie en bewaar een mapje met kopieën apart van de orginele documenten.