Gezondheid

by admin

Liever nergens last van op vakantie? Over voorkomen en genezen van vakantiekwaaltjes in Europa en in de tropen voor je kinderen en jezelf.

Vermoeid en hangerig

Jammer als je kindje juist op vakantie van die hangerige dagen heeft en nergens blij mee lijkt te kunnen zijn. Naast allerlei natuurlijke middelen om pijntjes te verlichten helpt het vooral om vaak ‘in de huid van je kind te kruipen’. Een vermoeid kind heeft overal eerder last van. Een onrustig kind kan de slaap moeilijk vatten. Een kleintje is heel gevoelig voor stemmingen, dus het is belangrijk dat je zelf rustig en ontspannen bent op vakantie. Houd ook met regelmaat in de gaten of de situatie nog wel ‘lekker’ is voor je kind; heeft het geen zon in de ogen, wordt het niet te warm of druk om hem heen, knellen er geen kleertjes? Kleine dingen kunnen soms grote verschillen maken.

Vakantiekwaal nummer 1: diarree

Het is niet zo dat kinderen eerder last hebben van buitenlands eten dan volwassenen. Maar een kindje kan wel eerder uitdrogen van diarree. Wees daar alert op. Een kind jonger dan 2 jaar mag niet langer dan 1 dag dunne diarree hebben, op gevaar van uitdroging. Ga dan na 1 dag naar de dokter. Voor een kind ouder dan 2 jaar is dat 2 dagen.

Laat je kindje altijd heel veel drinken. Daarnaast kan er een tekort aan zout- en glucose ontstaan. Neem daarom sachets met zout en glucose (ORS) mee. Geef dit vanaf de eerste diarreedag. Koop sachets met een lekker smaakje!

Ook overdag tegen muggen beschermen

Muggenbeten kun je maar beter voorkomen, omdat muggen (ook gewone muggen) overbrengers van ziektes kunnen zijn. Dat is bijvoorbeeld dengue, ook wel knokkelkoorts genoemd, dat ook in subtropische klimaten (Europa) voorkomt.Er bestaat niet één middel waarmee je kinderen gegarandeerd niet gestoken zullen worden. Antimuggenmiddelen die DEET bevatten werken doorgaans goed, maar DEET is licht giftig. Voor kleine kinderen die nogal eens aan hun handjes sabbelen mag een antimuggenmiddel weinig DEET bevatten (maximaal 20 %, kijk op de verpakking). Er zijn ook effectieve antimuggenmiddelen zonder DEET. Gebruik bij het slapen overdag en ‘s nachts een (kinder)klamboe.

Teken en de ziekte van Lyme

Teken, kleine, spin-/torachtige insecten, kun je overal in de natuur tegenkomen in struiken, bossen, duinen, zelfs in je eigen achtertuin. Het komt –ook in Nederland- steeds vaker voor dat teken de ernstige ziekte van Lyme overbrengen. Teken zuigen zich vast aan de huid. Verwijder een teek bij ontdekking onmiddellijk (met een tekentang). Symptomen van besmetting met de ziekte van Lyme zijn: Na een week tot enkele maanden verschijnt er een felrode cirkel om de plek van de tekenbeet. Maar ook zonder cirkel kun je besmet zijn, andere symptomen zijn: Chronische vermoeidheid, gewrichtspijn, zenuwtintelingen, zenuwpijn, oogklachten, spiertrekkingen, hoofdpijn, hartritmestoornissen

Ga bij vermoeden van besmetting meteen naar een arts. In een vroeg stadium is de ziekte van Lyme goed te behandelen.

Wat te doen ter voorkoming van tekenbeten:

  • Bij wandeling onder de bomen of dichte aanraking met groen hoofd en lichaam bedekken, lange broek, lange mouwen, petje op.
  • Controleer jezelf en je kinderen bij verblijf in de natuur geregeld op teken.
  • Schaf een tekentangetje aan om de teek te verwijderen. Trek de teek er bij de kop uit. Ontsmet het wondje daarna met alcohol.
  • Blijf alert op de symptomen van Lyme.
  • Vraag een boekje over teken aan bij SAAG, tel: 0299-660068.

    Kleintjes en water. Pas heel erg op!

Kinderen zijn ontzettend aangetrokken tot water, maar het vormt een groot gevaar. Ga ervan uit dat je kind telkens weer gemakkelijker bij het water kan komen dan je denkt. Houd ze dus elke seconde in de gaten, óók als je naast het zwembad zit. Verdrinking blijft een van de grootste doodsoorzaken bij ongeval van kinderen onder de vier jaar. Een klein laagje water is soms al genoeg. Ook al kunnen ze zwemmen, doordat het besef van verdrinking ontbreekt gebeuren er toch ongelukken.

Zuinig met zon

Voorkom verbranding. Laat kleintjes altijd een hoed dragen en zorg ook voor bedekking van het nekje. Zoek een anti-zonnebrandcrème die de hele dag bescherming biedt en ook na het zwemmen nog werkt. Zelfs dan moet je meerdere keren per dag smeren. Als het toch mis is gegaan moet je de verbrande plekken langere tijd onder lauw water houden. Smeer de plekken in met verzachtende crème. Als de verbranding zo erg is dat er blaren op de huid komen, kun je beter even langs de dokter gaan.

Wespen- of bijensteek

In het algemeen is er geen reden tot paniek. Op de plaats van de steek kun je koude compressen leggen, talkpoeder gebruiken, en/of een jeuk- en pijnstillend middel. Probeer voorzichtig om een eventuele angel te verwijderen. Als je al weet dat je kind een allergie voor wespen- of bijensteken heeft moet je direct een arts waarschuwen. Verschijnselen van zo’n allergie kunnen zijn: zwelling of uitslag over het hele lichaam, moeite met ademhalen en soms zelfs bewusteloosheid. Dit komt echter maar zelden voor.

Ga ook direct naar een arts als je kind na een insectenbeet:

  • Jeuk over het hele lichaam krijgt
  • Koorts krijgt
  • Gestoken blijkt in hals, mond of keel
  • Jonger is dan drie jaar en meerdere insectenbeten tegelijk heeft opgelopen.

    Lief hondje!

Ook in Europa komt in sommige landen rabiës (hondsdolheid) voor. Als je kind is gebeten door een vreemde hond, ook al is het maar een lief, speels beetje, ga dan even langs een arts.

Eerste Hulp Bij Ongelukken

Waar je ook bent, het is natuurlijk prettig als je bij een ongeval zelf al een en ander kunt doen om erger te voorkomen.

Volg een cursus EHBO

Zelf een EHBO cursus volgen geeft een goed gevoel. Er zijn ook speciale cursussen EHBO aan kleine kinderen.

Voor adressen van EHBOverenigingen kun je kijken op de website www.ehbo.nl van het Oranje Kruis bij de button ‘Cursussen’. Je kunt hier ook een cursus Eerste Hulp aan Kinderen vinden. Kinderen kunnen zelf vanaf groep 5 of 6 een EHBO cursus volgen en het diploma Eerste Hulp Junior halen.Het telefoonnummer van het Oranje Kruis is: 070-3383232.

Paklijst voor náást de verbanddoos

Met een goede verbanddoos kom je vaak al een heel eind. Op www.ehbo.nl staan verschillende voorbeelden hiervan. Ook kun je daar lezen wat te doen in verschillende situaties zoals brandwonden, insectenbeten, bloedneus, allergische reacties en nog veel meer.

Onderstaand lijstje is handig voor als je wat meer bij je wilt hebben:

  • Sinaspril (geen zetpillen, want die kunnen als ze smelten hun werking verliezen)
  • Norit voor bij diarree
  • ORS, zout- en glucose oplossing voor baby’s en peuters (met een lekker smaakje)
  • Thermometer
  • Neusspray met zoutoplossing voor verkouden neusjes tijdens het vliegen. Een medicinale neusspray is te overwegen maar mag alleen in overleg met de huisarts worden gebruikt.
  • Kinderpleisters
  • Zwaluwstaartjes, om grotere snijwonden dicht te drukken
  • Zalf met arnica (voor bulten en blauwe plekken)
  • Desinfecterend middel, bv jodium
  • Middeltjes tegen oorpijn, tandpijn, wormpjes, vergiftiging, wagen- en zeeziekte
  • Anti-zonnebrandcrème/-spray met een hoge beschermingsfactorAls je kind medicijnen heeft neem daar dan een extra voorraad van mee en bewaar twee helften van de voorraad op verschillende plaatsen.

Vaccinaties, ook binnen Europa!

Een hepatitis A (geelzucht) vaccinatie is voor een aantal Europese landen en andere populaire vakantielanden buiten Europa aanbevolen. Hieronder vallen Kroatië, Bulgarije, Marokko, Egypte (ook DTP), Roemenië, Tunesië en Turkije.

Voor Hepatitis A is echter (actieve) vaccinaties niet mogelijk onder de 1 jaar. Er is wel (passieve) bescherming mogelijk met zogenaamde Immunoglobulinen

Hepatitis A is heel gemakkelijk op te lopen. Symptomen van Hepatitus A zijn koorts, hoofdpijn en vermoeidheid. Een volwassenen kan er een half jaar van uit de roulatie van zijn.

Individueel advies voor iedere reis blijft van groot belang. Raadpleeg altijd voor vertrek een van de volgende instanties: GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, polikliniek voor infectieziekten of tropische geneeskunde. Een goede site over vaccinaties en malariapreventie is www.lcr.nl,

Gezond in de tropen

Ook in de tropen groeien miljoenen kinderen gezond op, maar als je je kleintjes naar die andere wereld verplaatst, moet je wel op het een en ander voorbereid zijn.

Vaccinaties

Als je het standaard vaccinatieprogramma met je kind doorlopen hebt is het tegen een groot aantal ziektes beschermd. Daarnaast worden voor veel tropische landen Tyfus en Hepatitis A vaccinaties aangeraden en voor sommige landen de Gele Koorts vaccinatie. Sommige vaccinaties kunnen echter niet aan baby’s worden gegeven.

Vaccinaties tegen Tropische ziektes voor de allerkleinsten

  • Hepatitis A: echte (actieve) vaccinatie is niet mogelijk onder de 1 jaar, maar er is wel (passieve) bescherming mogelijk met zogenaamde immunoglobulinen
  • Tyfus: onder de 2 jaar is een kind niet goed te beschermen middels vaccinaties.
  • Gele Koorts: dit vaccin kan beter niet gegeven worden aan kinderen onder de 9 maanden wegens een wat hogere kans op bijwerkingen.

    Warmte-uitslag

Warmte uitslag is onschuldig maar wel heel vervelend. Het zijn rode, jeukende plekjes en blaasjes die ontstaan doordat de warmte kans krijgt te ‘broeien’ op de huid. Om dit te voorkomen moet je je kind zo min mogelijk laten zweten en alleen schone, katoenen en niet knellende kleding aandoen. Houd de huid schoon en droog.

Tropische malaria, bescherming van kinderen

De belangrijkste bescherming tegen malaria is bescherming tegen muggenbeten.

Malariamuggen zijn actief rond de schemering en ’s nachts, van zonsondergang tot zonsopgang. Kleed je kind op deze momenten goed aan met lange mouwen, lange broek, sokken en schoenen. In Nederland brengt het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering (LCR) een zogenaamde ‘landenlijst’ uit en geeft advies over welke malariatabletten in een bepaald land of gebied geslikt moeten worden. Niet elk middel kan vanaf de geboorte of tijdens de zwangerschap worden ingenomen. Informeer hiernaar bij de onderstaande instanties.

Als je borstvoeding geeft is het slikken van malariatabletten meestal geen probleem, denk echter niet dat je baby via de borstvoeding tegen malaria beschermd is. Dat is niet het geval! Neem extra voorzorgsmaatregelen om je baby te beschermen.

Ooit kregen wij als tip van een moeder die maandenlang met kleintjes in malariagebieden moest verblijven, om het -bittere- malariatabletje in een stukje snoepgel aan je kindje te geven.

Dengue

Dengue, ook bekend als knokkelkoorts, wordt overgebracht door muggen. Symptomen zijn onder meer koorts, hoofdpijn en pijnlijke gewrichten en spieren. Deze tropische ziekte komt volop voor in Latijns Amerika en het Caribische gebied. Hoewel er wordt gewerkt aan een vaccin bestaat er nog geen effectieve behandeling voor dengue. Dengue is onder niormale omstandigheden niet dodelijk, maar er zijn uitzonderingen bekend. Als jij of je kinderen extra kwetsbaar zijn kun je de gebieden met dengue beter mijden. Informeer van tevoren bij een van de onderstaande instanties.

Individueel advies voor iedere reis blijft van groot belang. Raadpleeg altijd voor vertrek een van de volgende instanties: GGD, Travel Clinic, Tropencentrum, polikliniek voor infectieziekten of tropische geneeskunde. Een goede site over vaccinaties en malariapreventie is www.lcr.nl,

NB Prijzen van vaccinaties kunnen nogal uiteen lopen. Als je weet wat je nodig hebt kun je een prijsvergelijking doen door een paar aanbieders te bellen.

N.B. Wees de eerste 4 maanden na terugkeer in Nederland alert op griepverschijnselen. Ook als je malariatabeltten geslikt hebt is er nog een kans dat jij of je kind toch met malaria besmet zijn. Ga bij twijfel meteen naar een arts.