Eten en drinken

by admin

Lekker en gezond eten hoeft niet veel werk te zijn. Zie hieronder tips voor gemakkelijke, lekkere en gezonde happen voor kleine kinderen voor op tafel, of voor onderweg.

Borstvoeding: de beste reishulp

Als het even kan, zorg dan dat je tijdens de vakantie nog borstvoeding geeft. Het is altijd bij de hand, in de juiste hoeveelheden, goed op temperatuur en bovendien heel hygiënisch. Je kunt de baby ermee troosten en in slaap sussen en hem of haar in de gekste omstandigheden voeden.

Borstvoeding loopt terug op vakantie?

Moedermelk bestaat voor meer dan 90 procent uit water. Baby’s die goed aan de borst drinken hebben geen extra water nodig, ook niet in de zomer, zelfs niet als het bloedheet is. Ze moeten dan misschien vaker aangelegd worden.

Het komt echter voor dat de borstvoeding iets terugloopt op vakantie. Door vermoeidheid, een andere omgeving of andere activiteiten moet jouw lichaam zich aanpassen. Neem dan vooral je rust, drink veel, minimaal twee liter per dag, en leg ook je baby wat vaker aan. Een baby van 6 maanden heeft zeker een liter vocht per dag nodig. Als je kind kennelijk dorst heeft en jij hebt niet genoeg melk, leg hem dan wel aan, zodat je melkproductie gestimuleerd wordt. Heb vertrouwen dat je voeding weer op peil komt. Houd je baby de hele dag dicht bij je; ook dat stimuleert je borstvoeding, en kijk of het in kleine hoeveelheden over de dag verspreid toch voldoende kan drinken. En een extra nachtvoeding wil ook nog wel eens verschil maken, omdat de juiste hormonen dan actiever kunnen zijn.

Houd je kind altijd goed in de gaten. Is het niet lusteloos en hangerig? Check op uitdroging door de huid tussen duim en wijsvinger te houden. Herstelt de huid zich langzaam? Dan is er kans op uitdroging. Geef dan wat opgewarmd mineraalwater bij. Als het zo blijft is een bezoek aan een huisarts verstandig.

Borstvoeding of niet, neem op vakantie ook wat poedermelk mee, voor het geval dat de borstvoeding ineens terugloopt (door alle veranderingen bijvoorbeeld).

Flesvoeding

Voor flesvoeding onderweg moet je altijd een bekertje melkpoeder, een thermoskan met gekookt water en een klein flesje mineraal water bij de hand hebben. Door het mengen van heet met koud water heb je in een wip de juiste temperatuur van de fles.

Vaste baby- en peutervoeding

Wat grotere baby’s en peuters gaan soms op vakantie moeilijker eten. Dit is meestal een gevolg van veranderde omgeving en extra onrust. Houd rustig het eetschema van thuis aan en verwacht -zeker de eerste dagen- niet te veel. Voor het gemak èn om er zeker van te zijn dat je kind de goede voedingsstoffen binnenkrijgt kun je een voorraad potjesvoeding van huis meenemen. Hoewel in de meeste Europese landen -en vaak ook daarbuiten- potjesvoeding te koop is, is het verstandig om toch wat vertrouwde smaken van thuis te gebruiken. Zorg dat wàt kinderen binnenkrijgen gezond is. Als ze geen groente en vlees willen eten zijn goede alternatieven voor een paar weken fruit, rozijnen, ei, babymuesli, noten, kaas en kwark. Een mooi substituut voor groente is groentesap. Veel peuters lusten wortelsap dus probeer dat eens. Als je kinderen bonen lusten is dat een goede vleesvervanger. Eventueel kun je kindervitaminen meenemen ter aanvulling.

Altijd opvolgmelk mee

Ook voor baby’s die al gewone melk drinken is het raadzaam op vakantie een blik melkpoeder mee te nemen. In veel landen buiten Nederland is verse melk moeilijk verkrijgbaar en wordt gesteriliseerde melk verkocht.De smaak hiervan is anders dan wij gewend zijn. Bovendien bevat de opvolgmelk allerlei extra vitaminen en mineralen die je baby in een gewijzigde eetsituatie goed zal kunnen gebruiken.

Drinken

Eten mag af en toe worden overgeslagen, maar drinken niet. Het is altijd goed om peuters te leren water te drinken. Vooral op vakantie heb je daar profijt van, want water is altijd het eerste bij de hand. Draag altijd een fles mineraalwater bij je. Voor kinderen die echt geen water lusten kun je dan een klein flesje siroop of Dixap meenemen om limonade te maken. Dixap is een 100% fruitsiroop zonder toegevoegde suiker.

Tip: Laat je baby thuis al wennen aan de voeding die je voor de vakantie in je hoofd hebt, zoals babymuesli of specifieke potjesvoeding.